ALMANYA’DA AUSBILDUNG HEMŞİRELİK EĞİTİMİ

AUSBILDUNG NEDİR?

Almanya’da ausbildung programıyla 300’den fazla alanda meslek eğitimi alabilirsiniz. Programın en büyük avantajı ise eğitiminizi kendi kazancınızla karşılayabilecek olması. Program süresince stajyer öğrenci olarak çalışarak aylık 1.100 ile 1.300 euro arasında maaş alabiliyorsunuz. Program sonunda gireceğiniz sınavdan başarılı olup hemşirelik diplomanızı aldığınızda hemşire olarak çok daha yüksek maaşlarla bir işe başlayabilirsiniz. Üstelik hemşirelik diplomanızı aldığınızda çalışabileceğiniz yerler Almanya ile sınırlı kalmayıp dünyanın birçok ülkesinde çalışabilecek bir diplomaya sahip olacaksınız.

AUSBILDUNG BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Meslek edindirme programı olan ausbildung, mesleki eğitim esasına dayalı teorik ve pratik olarak işi öğrenmeyi amaçlar.

AUSBILDUNG BAŞVURUSU İÇİN YAŞ SINIRI VARMI?

Hemşirelik programına başvuru yapabilmeniz için 18 yaşını doldurmuş olmanız yeterlidir. Başvuru yapabilecek adayların üst yaş sınırı başvuran adayın profiline göre değişmektedir.

AUSBILDUNG BAŞVURU İÇİN EĞİTİM SEVİYESİ NE OLMALI?

Programın amacı meslek edindirme olduğu için lise mezunları, sağlık meslek lisesi mezunları ve ön lisans mezunları programa başvuru yapabilirler.

AUSBILDUNG İÇİN GEREKLİ ALMANCA SEVİYESİ NEDİR?

Programa başvuru yapacak adayların en az B1 (tercihen B2) seviyesinde Almanca bilgisine sahip olması ve bunu TELC, GOETHE, ÖSD gibi uluslararası geçerli olan sınavlardan belge alarak dil yeterliliklerini kanıtlamaları gerekmektedir. Ayrıca programa kabul edilebilmek için okul yetkilileri tarafından dil pratik yeterliliğini ölçmeyi amaçlayan bir zoom görüşmesi yapılacaktır.

AUSBILDUNG İÇİN LİSE MEZUNU OLMAK YETERLİ Mİ?

Evet, Ausbildung programına başvuru yapmak için lise mezunu olmanız yeterlidir. Meslek edindirme amaçlı bir program olduğundan esktra bir eğitim veya sertifika şartı aranmamakta olup, önem verilen konunun o mesleği yapmaktaki isteğiniz olduğu unutulmamalıdır.

ALMANYA’DA HEMŞİRE OLARAK EĞİTİM VE KARİYER

Türkiye'de son yıllarda çalışma ve yaşam koşullarının ağırlaşması nedeniyle başta deneyimli doktorlar olmak üzere sağlık çalışanları da herkes gibi yurtdışında yeni bir hayata başlamak için olanaklar arıyor. Uygun çalışma koşulları ve dolgun maaş sunan yurtdışı ülkeleri sağlık çalışanlarına yüksek ölçüde değer vermektedir. Mutlaka sizin de meslekte yeterli derecede bilgi ve deneyime sahip olmanız gerekmektedir

ALMANYA’DA HEMŞİRE OLMAK

Almanya’da Hemşire Olmak için 3 yıl süreli eğitim alınması gereklidir. Bu eğitim hem meslek okullarında hem üniversitelerde alınır. Eğitim çok disiplinli ve ülkemizdeki 4 yıllık fakültelere göre daha fazla ders saatinden oluşmaktadır. 2100 saat teorik eğitim, 2500 saat ise pratik eğitim alınmaktadır. 3 yılın sonunda Staatsexamen olarak adlandırılan bir devlet sınavına girilerek hemşirelik diploması alınmaktadır. Diğer adıyla buna Almanya’da hemşirelik sınavı denir. Almanya’da hemşirelik sınavını başarı ile geçenler Almanya’da hemşire olmaya hak kazanırlar.

ALMANYA’DA HEMŞİRELERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI

Almanya’da hemşirelerin çalışma şartları son derece rahat olarak kabul edilebilir. Hemşireler haftada 38 saat çalışırlar. Ancak bu çalışma saatlerini durumuna göre hemşireler kendileride belirleyebilirler. Nöbet süresi 8 ya da en fazla 10 saattir. Kanunlar gereği 10 saati geçemez. Hafta sonu çalışmaları yıllık izinden düşülmeden izin hakkı verilir. Kıdeme göre yıllık izin 30 gün ya da üzerindedir. Almanya’da hemşireler sene sonunda 1 ya da 2 maaş ayrıca fazla almaktalar. Buna Sonderzuschlag denir. Ayrıca genelde yıl sonunda Weihnachtsgeld olarak yarım maaşa kadar da bir kerelik ikramiye de verilmektedir. Çalışma şartları ya da gelir durumu Almanya’da hemşire olarak çalışmak isteyen biri için son derece uygundur. Genel itibariyle ele alındığında Almanya’da sağlıkçı olmak pek çok açıdan bir sağlık personelini oldukça mutlu etmektedir. Almanya’da hemşirelerin çalışma şartları ve gelir durumları ülkemize kıyasla oldukça ideal olduğu için sadece ülkemizden değil diğer ülkelerden de çok sayıda sağlık personeli Almanya’da hemşirelik yapmak için başvurmaktadır.

ALMANYA’DA HEMŞİRE MAAŞI

Almanya’da her mesleğin hak ettiği değeri görmesi ve kazancı sağlaması sosyal hukuk devletinin verdiği güvence altındadır. . Almanya'da bir hemşire aylık 3.800 Euro'ya kadar maaş alabilir. Almanya'da yaşam maliyetinin gelir ve giderlere göre son derece ucuz olduğu iyi bilinmektedir. Bu nedenle bu kazanç Almanya'da hemşire olarak çalışan biri için çok iyi bir gelir olup mesleğe yeni başlayan pratisyen hekimlerin maaşına tekabül etmektedir Giriş Seviyesi İçin Hemşire Maaş: Hemşire olarak başlangıç maaşı kurumun türüne bağlıdır ve aylık brüt 2.400 Euro ile 2.900 Euro arasındadır. Meslek hayatı boyunca, artan mesleki tecrübe ile maaş artar. Kamuya ait bir toplu sözleşme varsayarsanız, özel kurumlara göre daha yüksek bir başlangıç maaşı bekleyebilirsiniz. Örneğin TVöD-P örneğinde, eğitimini tamamladıktan sonra kariyerine yeni başlayan bir hemşire genellikle 2. seviyedeki 7. ödeme grubuna atanır. Bu aylık 2.932 Euro brüt maaşa tekabül ediyor. Kilise kurumları tarafından kullanılan iş sözleşmesi yönergelerinde, sınıflandırma ayrıca 1. seviyede 7. ödeme grubunda yer alır. Bu, aylık brüt 3.187 Avro başlangıç maaşına karşılık gelir. Tecrübe arttıkça maaş da artıyor. Örneğin, toplu iş sözleşmelerinde, tamamladığınız hizmet yılı sayısına göre maaş skalasını yükseltirsiniz. Ayrıca, daha yüksek bir yeterlilik yoluyla buna bağlı olarak daha yüksek bir maaş getirebilen ileri eğitim ve öğretim de bir rol oynamaktadır. Gece vardiyaları veya Pazar günleri ve resmi tatillerdeki vardiyalar için ek ücret alınır.

ALMANYA’DA UZMAN HEMŞİRE

Almanya’da uzman hemşire olmak için öncelikle lisans eğitimini tamamlamış olmak gereklidir. Bunun için çalıştığınız hastanede sunulan bir alanı uzmanlık alanı olarak seçebilirsiniz. Örneğin yoğun bakım, psikoloji, onkoloji, anestezi alanı gibi bir alan seçerek 1-3 yıl kadar uzmanlık eğitimi alarak çalışılır. Bu eğitim hem teorik hem pratik olarak daha çok sahada olmak üzere alınır. Eğitimin sonunda uzmanlık sınavı yapılır. Bu sınavı başarı ile geçen biri Almanya’da uzman hemşire olarak mesleğine devam eder. Uzman hemşirelerin maaş geliri daha yüksektir.

AUSBILDUNGSGELD - EĞİTİMDE MAAŞ

Tek başına para elbette her şey değildir. Eğitimi sadece olabildiğince zengin olmak için değil, sizi tatmin eden ve zevk aldığınız bir işe sahip olmak için yapıyorsunuz. Eğitim sırasında çalışmanızın karşılığını alacaksınız. Kamu kurumlarında, örneğin bir hastanede, hemşire olarak stajyer maaşınız şu aralıktadır: • Eğitimin ilk yılında brüt 1.100 ila 1.200 Euro • Eğitimin ikinci yılında brüt 1.200 ila 1.250 Euro • Eğitimin 3. yılında brüt 1.300 ila 1.400 Euro Hemşire olarak stajyer maaşınız için sabit bir hedef yoktur. Ne kadar alacağınız, çalıştığınız kuruma bağlıdır. İşvereniniz kamu sektöründeyse, eğitiminizi örneğin bir kilisede veya özel bir sağlayıcıda yaptığınızdan farklı bir maaş alırsınız. Eğitim sözleşmenizde, her eğitim yılında hangi eğitim ödeneğini alacağınız sözleşmede belirtilmiştir.

Başvuru

1. KARAR VERME SÜRECİ

Öncelikle lise, sağlık meslek lisesi veya önlisans mezunu iseniz, karar vermenin ilk adımı, tutarlı olmak ve hedefinize gerçekten bağlı kalmakdır. Sürecin 2-3 ayda tamamlanarak bitmeyeceğini bilmelisiniz ve özellikle lisan seviyenizi yükseltmek için gerekli çabayı göstermeye istekli olmalısınız. Süreç tamamen kişiye özel yürütüldüğü için dil eğitimi ve vize süreci dahil 12 aya kadar sürebilmektedir. Oturum, çalışma ve eğitim izni alındıktan sonra Almanya’da yaşamağa başlamakla birlikte kariyer yapabilme yolunda ayrıca 3 yıl süreli eğitim (Berufsausbildung) için geçecek süreyi de eklemelisiniz.

2. DİL ÖĞRENME

Yaşamak, çalışmak ve mesleki kariyerinizi geliştirmenin yanı sıra kişisel gelişmenize katkıda bulunacak dil öğrenmek A1 ya da A2 seviyesinde TELC ya da Goethe ‘nin sınav skorları ile birlikte aranan şartlardan biridir. Eğitim için gerekli şartlardan biri de orta seviyede (B1) almanca anlamak, konuşmak ve yazabilmektir..

3. EVRAK HAZIRLAMA

Profesyonel CV, diploma, transkript, staj belgeleri (varsa), motivasyon mektubu.

4. DANIŞMANLIK ALARAK BAŞVURU

Almanya’da eğitime başlayabilmeniz için bu noktaya kadar gerekli olan kapsamlı hazırlık, büyük ölçüde FG International ve Türkiye’deki iş ortağı REPUBLICEDU GLOBAL YURTDIŞI EĞİTİM ve DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. tarafından sağlanmaktadır. Danışmanlık Sözleşmesi (Klientenvertrag) ile yukarıda 3. paragrafta belirtilen evrakları hazırlayarak teslim edildikten sonra verilecek hizmetlerin kapsamı; Almanya'da gerekli başvuru sürecinin tamamını devralmak Almanya'daki faaliyetin arabuluculuğu Berufsausbildung yapabilmeniz için okul kabul belgesi ve okul eğitimi için gerekli İşyeri sözleşmesi arabuluculuğu (Ausbildungsvertrag) Yerleşmek için konut bulmak: Özel yurtlarda veya ortak kullanılan konutlarda Online katılarak Almanca dil eğitimi; TELC veya GOETHE-INSTITUT seviye belirleme sınavlarına katılarak sertifika alınmasını sağlayacak ortamın hazırlanması. Vize almaya katılım (ön koşul olarak B1-B2 Almanca bilgisi) Oturma izni başvurusu yardımı Eğitim sözleşmesi(Ausbildungsvertrag); Ausbildung zu Pflegefachmann/frau (Egitimler Nisan ve Ekim aylarında başlar)

girl in blue jacket holding red and silver ring
girl in blue jacket holding red and silver ring