Almanya’da Hekim Olarak Çalışmak

Çalışabilmek İçin Aranan Şartlar

Temel şartlar arasında Almanca dil yeterliliğinin en az B2-C1 seviyesinde olması gereklidir. Genel Almanca dil eğitimi dışında tıp Almancası yeterliğinin de kanıtlanması zorunludur.

Denklik alınması aşamasında ise Bilirkişi (Gutachter) ya da Bilim Sınavı (Kenntnisprüfung-KP) sınavı gereklidir.

Almanya’da hekim olarak çalışabilmek için Almanca bilgisinin en az B2 – C1 seviyesinde olması gereklidir. Henüz denklik alınamamış ise, minimum koşullar sağlandığı takdirde Berufserlaubnis (BE) geçici çalışma izni ile başlanabilmektedir. Bu izin ile hekim 2 yıl kadar çalışabilmektedir. Bu 2 yıllık süre zarfında denkliğin alınması Approbation, ya da Kenntnisprüfung (KP) ile sağlanabilmektedir. Burada hekim hangi yolu tercih etmek isterse denklik süreci buna bağlı devam ettirilmektedir.

Almanya’da Hekimlik İçin Gerekli Belgeler
Almanya’da hekimlik için gerekli belgeler oldukça fazladır. Denklik sürecinin doğru ve zamanında sonuçlanabilmesi için istenen belgelerin doğru form ve içerikte alınması büyük öneme sahiptir. Çoğu zaman gerekli belgeler Almanya’da kabul göreceği şekilde alınamadığı için çoğu hekim hem maddi hem manevi anlamda zor durumda kalabilmektedir. Böyle bir duruma düşmemek için istenen her bir belgenin büyük bir titizlikle hazırlanması ve nihai olarak uzman danışmana inceletilmesi önemlidir.

Özellikle eyalet bazında ele alındığında 16 eyaletin farklı form ve içerikte belgeleri talep etmesi nedeniyle danışmanınıza danışarak gerekli belgelerin hazırlanması oluşabilecek maddi ve manevi zararların önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Fachsprachprüfung (FSP)

Türkçe bilinen adıyla tıp Almancası eğitimi hekimin Almanca tıp terminolojisini öğrenmesine yönelik eğitimleri kapsar. Bu eğitimlerin süresi 3 ay ya da üzerinde sürebilir. Eğitimler hekimin bulunduğu ülkede sadece bu alanda uzmanlaşmış eğitmenler tarafından verilir. Özellikle bu eğitimleri verenlerinde hekim olmasına dikkat edilir. Sınav Almanya’da tabipler odası tarafından yapılmaktadır.

Sınav kurulunda genellikle 3 uzman yer alır. Sınav süresi 60 dakikadır. Hekimlerin FSP sınavına girmeleri zorunludur.

Sınav;

Hekim-Hasta görüşmesi, Raporlama, Hekim-Hekim görüşmesi olmak üzere 3 aşamada gerçekleşir. Eyaletlere göre sınavın zorluk derecesi her ne kadar değişse de iyi hazırlanıldıktan sonra bu sınava giren tüm hekimler başarılı olmaktadırlar.

Telc B2-C1 Medizin Sınavı

Almanya’da doktorluk yapmayan isteyen hekimler FSP sınavı dışında telc B2-C1 Medizin sınavına da girebilmektedirler. Genel Almanca için telc B2 belgesi tüm Almanya’da geçerli iken, tıp Almancası için telc B2-C1 Medizin sertifikası Saarland, Schleswig Holstein ve Hessen olmak üzere 3 eyalette geçerlidir. Oysa FSP sınavı ise Almanya genelinde tüm eyaletlerde geçerlidir.

Almanya’da Hekimlerin Çalışma Hakları

Almanya’da hekimlerin çalışma hakları diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha iyi bir durumdadır. Haftalık çalışma saati 38-40 saati geçmemektedir. Nöbet tutulması zorunlu değildir ve ay içinde en fazla 4 nöbet ya da hekimin isteğine bağlı olarak daha fazla ya da daha az sayıda da nöbet tutulabilir. Nöbet süresi 8 saati geçmemektedir. Fazla mesai maaşa ek olarak yansıtıldığı gibi nöbet gelirleri de aynı şekilde maaşa ek olarak yansıtılır. Yıl içinde 30 gün tatil hakkı olan doktorların diğer resmi tatiller ve özellikle uzun süren Noel(Weihnachten), Paskalya(Ostern) ve Pfingsten(Hamsin Yortusu veya Pentekost) tatilleri hesaplandığında yıl içinde yaklaşık 3 aya kadar aralıklarla tatil yapılabildiğini belirtebiliriz.

Denklik Prosedürü Nasıl İlerler ve Ne Kadar Sürede Sonuçlanır

Gutachter’in (Bilirkişi) dosyayı incelemesi ve sonuçlandırması 6-9 ay ya da 15-18 ay arasında sürebilmektedir. Bu nedenle başvuru sürecini iyi planlamak önemlidir. Kenntnisprüfung (KP) için ise 1-6 ay da üzerinde bir süre için randevu alınmakta ve sınav tarihi belli olduktan sonra hekim denklik sınavına ya da bilinen diğer adıyla bilim sınavına girmektedir.

Almanya’da Uzmanlık İçin Alan Seçme ve Alan Değiştirme

Almanya’da hekimler denklik işlemleri sonuçlanıncaya kadar Berufserlaubnis (BE) ile mesleğe başlayabilmektedirler. Bu süre yaklaşık 1,5-2 yıl kadar sürmektedir. Bilirkişi ya da denklik sınavı ile denklik alındıktan sonra uzmanlık eğitimine başlanmaktadır. Uzman olmayan hekimler istedikleri alanı tercih edebilirler. Her bir alanda uzmanlık süresi 5 yıldır. Alanlar arası geçişte bir sınav sistemi yoktur. Bu nedenle Dahiliye alanında başlayıp ancak bu alanda devam etmek istemeyen bir hekim farklı bir alana rahatlıkla geçiş yapabilir.

Almanya’da Uzman Hekimlerin Denklik Süreci

Almanya’da hekim olarak çalışmak isteyen uzman hekimler içinde resmi işlem prosedürü iki aşamada tamamlanmaktadır. Öncelikle lisans eğitimi için denkliğin alınması gereklidir. Denklik işlemleri devam ederken bu süre zarfında doktorlar Berufserlaubnis (BE) ile mesleğe başlayabilmekteler. Lisans denkliğinin alınmasından sonra ayrı bir işlem olmak üzere uzman olunan alana yönelik denklik faslı başlatılır. Uzmanlık denkliği alınırken bazı eksiklerin tespit edilmesi durumunda bu eksiklerin giderilmesi için zaman verilebilir ya da hekimin kendi ülkesinde çalıştığı süre ve aldığı eğitimler üzerinden denkleştirme yapılabilir. Bu nedenle asistan karneleri, rotasyonlar, stajlar ya da sertifika eğitimleri son derece önemlidir.

Uzman Bir Hekim Farklı Bir Alanda Uzmanlığa Başlayabilir mi?

Uzman bir hekim olsanız da eğer Almanya’da farklı bir alanda yeniden uzmanlığa başlamak isterseniz bu kesinlikle mümkündür. Eğer uzman olduğunuz alana yakın bir alanda devam etmek isterseniz eksik eğitimlerin tamamlaması istenebilir. Ancak tamamen farklı bir alanda uzmanlığa başlamak isterseniz eğitimin başından itibaren 5 yıl süreyle devam etmeniz gerekir.

Almanya’da Hekim Olarak Çalışabilmek için Süreci Ne Zaman Başlatmak Gereklidir

Alman devlet makamlarının işleyişi ve süreleri bizim ülkemizdekine göre çok farklıdır. Uzun işlem ve bekleme sürelerini hesaplayarak başvuru sürecini planlamak gereklidir. Bir yandan dil eğitimi alınırken bir yandan bir takım işlemlerin yürütülmesi mümkün olduğu için başvuru çalışmalarına başlanabilir. İşlemlerin en az 1 yıl 1,5 yıl ya da bu sürenin üstüne çıktığı bilinen bir gerçektir.

Çocuklarınızın eğitimi ve Almanca öğrenme süreleri?
Almanya’da mesleğinizi yapmaya başladıktan sonra eşiniz ve çocuklarınız sizin üzerinizden oradaki haklara sahip olarak hayatlarına devam edebilirler. Çocuklarınızın hiç Almanca bilmede gitmeleri sorun olmadığı gibi, çok kısa bir sürede muazzam Almanca öğrendiklerini ve okul veya arkadaşlarına çok rahat uyum sağlayabildiklerini göreceksiniz.
Özellikle çok küçük yaşlardaki çocuklar çok hızlı bir şekilde Almanca öğrenebiliyorlar dolayısı ile çocuklarınızın dili öğrenmesi ve sonrasında devam edeceği okul hayatı veya diğer pek çok konu ile ilgili endişe duymanıza gerek kalmadan süreç kendiliğinden her geçen gün daha iyi bir hal alabilmektedir.

Sürecin başından itibaren ele alınırsa genel olarak karşınıza büyük ve aşılamayacak hiçbir zorluk çıkmamakta, ancak yine de her yerde olduğu gibi yeni bir düzen kurmak, yeni bir hayata başlamak veya ülke değiştirmenin de kendi içinde belli başlı zorlu süreçlerinin olduğunu ve bunların bir miktarda olsa stresli olabileceğini belirtmek gerekir. Her güzel şeyin olduğu gibi bu sürecin de bir bedeli olsa da sonucun herkesi mutlu ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısa sürede her şeyin yoluna girmesi ile birlikte Almanya’nın ne kadar doğru bir tercih olduğunu sizlerde yaşayarak tecrübe edeceksiniz. Başvuru, denklik işlemlerinin tamamlanması, dil eğitimi ve diğer tüm resmi işlemler hakkında kurumumuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Almanya’da Türk Hekimler İçin Denklik Süreci

Almanya’da denklik alabilmek için iki yol izlenmektedir. Birinci yol sınavsız denklik alınabilmesi yoludur. Buna kısaca Approbation denmektedir. Approbation yolunu tercih etmek isteyen bir doktor bilirkişi incelemesini tercih etmiş olarak sınavsız denklik alabilmek için süreci devam ettirecektir. İkinci yol ise Kenntnisprüfung (KP), denklik sınavı ya da diğer bilinen adıyla bilim sınavı olarak karşımıza çıkmaktadır. KP’ye girmek isteyen bir doktor dosyasını eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra KP sınavı için gideceği eyaletin ilgili kurumuna sınav tarihi almak için başvuruda bulunmaktadır. Sınav tarihinin verilmesi değişmekle birlikte 2-4-6 ay içerisinde verilebilmektedir.

Kenntnisprüfung (KP) Sınavı İçin Ne Kadar Süre Hazırlanmak Gereklidir?
Kenntnisprüfung (KP) Sınavı için en az 3 ay ya da 6 ay hazırlanmak yeterlidir. Bu sınava girmek isteyen bir doktor eğer Almanya’da ise, oradaki kurslara katılarak sınava hazırlanabilir. Değilse bulunduğu ülkeden online eğitimlere de katılabilir. Genellikle Berufserlaubnis (BE) ile Almanya’ya gidebildiği için çoğu doktor bir yandan Almanya’da BE ile çalışırken bir yandan bu sınava hazırlanabilmektedir.

HEKİMLER İÇİN YURTDIŞI

Türkiye'de son yıllarda çalışma ve yaşam koşullarının ağırlaşması nedeniyle başta deneyimli doktorlar olmak üzere sağlık çalışanları da herkes gibi yurtdışında yeni bir hayata başlamak için alternatif olanaklar aramaktadır.

Almanya yurtdışından ülkesine sağlık çalışanı olarak göç etmek isteyen göçmenlere birçok çalışma fırsatı sunmaktadır. Almanya bu konuda en çok göçü alan ülkelerden birisi konumundadır.

Yetersiz doktor sayısı nedeniyle Almanya'da doktor olarak çalışma fırsatı birçok avantaj sunmaktadır; kısa çalışma saatleri, çeşitli istihdam olanakları, ortalamanın üzerinde bir gelir, vb. Ayrıca mesleğini kendi ülkesinde yapmış ve yurt dışında uzmanlık eğitimi almak isteyenler de Almanya’da çalışmak birçok olanak ve fırsatlar sunmaktadır.

Tıp mesleği için ön koşul

Almanya'da doktor olarak çalışabilmek için geçerli bir doktorluk lisansı (gültige Approbation) gereklidir. Doktorluk lisansı (gültige Approbation), sınırsız bir profesyonel lisanstır ve tıbbi bir derece ve bunun başarıyla tamamlanmasını gerektirir.

Tıp eğitimi klinik öncesi bir bölümle başlar. Dördüncü yarıyıldan sonra, pratik yıl ile sona eren klinik kısma geçer.

Sınav süresi dahil standart eğitim süresi altı yıl üç aydır. Daha sonra ücretli bir klinik tıbbi faaliyetin bir parçası olarak ileri eğitim asistanı olarak uzmanlaşmak mümkündür. Konuya bağlı olarak, bu ileri eğitim beş ila altı yıl sürer.

Hekimlerin Kliniklerde günlük işleri - hangi çalışma saatleri normaldir?

Alman hastanelerindeki resmi çalışma saatleri, nadiren haftada fiilen çalışılan saatlere karşılık gelir. Aksine, hastane çalışmalarında izin verilen saatlik iş yükü bazen önemli ölçüde aşılır. Tıp öğrencileri bunu genellikle çok kısa bir süre sonra fark ederler. Pek çok doktor, işlerini çok anlamlı ve tatmin edici buldukları için sayısız saat fazla mesaiyi kabul ediyor. Peki hastanede doktorların çalışma saatlerine ilişkin yasal zorunluluklar nelerdir? Ve hastanede hangi çalışma süresi modelleri yaygındır? Bir genel bakış sunuyoruz.

Hekimlerin Kliniklerde çalışma saatleri - bir bakışta Key-Facts

  • Hastanedeki çalışma saatleri, Çalışma Saatleri Yasası (ArbZG) ile düzenlenir.

  • Yıl boyunca görüldüğü üzere, bir doktorun ortalama olarak haftada en fazla 48 saat çalışmasına izin verilmektedir.

  • Azami çalışma süresinin aşılması, kapsam dışında kalma yönetmeliğine (Opt-out-Regelung*) rıza gösterilmesi ile mümkün olur.

  • Hastanede temel olarak iki çalışma süresi modeli vardır: hizmet modeli ve vardiya sistemi.

  • Hizmet modeli, Alman hastanelerinde en yaygın olanıdır. Olası hizmetler, gündüz, geç, gece, arama, 24 saat nöbetçi, hafta sonu ve resmi tatil ve arka plan hizmetidir.

  • Ancak yoğun bakım üniteleri, hastalara daha sürekli bakım sağlamak için genellikle vardiyalı olarak çalışır.

* İngilizce "opt-out" terimi, " isteğe bağlı“ " gibi bir anlama gelir ve hastanedeki çalışma saatleriyle bağlantılı olarak, haftalık azami çalışma süresine ilişkin yasal düzenlemelerden vazgeçme anlamına gelir. İlgili hekimler ek sözleşmeler imzalayarak yasal olarak öngörülen 48 saatten fazla çalışmama haklarından feragat etmektedirler. Bir isteğe bağlı sözleşmeyi (Opt-out-Vereinbarung) imzaladıysanız, altı ay içinde yazılı olarak iptal edebilirsiniz. Onayınızı iptal ettiyseniz veya en başta imzalamadıysanız, sonuç olarak herhangi bir mesleki dezavantaja maruz kalmazsınız. Bu, § 7 Abs.7 ArbZG'de (Çalışma Saatleri Yasası) düzenlenmiştir.

Bir Hekim ne kadar kazanıyor?

Doktor olmanın önündeki engeller çok yüksek. Kapsamlı eğitimin finansal olarak ne kadar hızlı sonuç verdiği çeşitli faktörlere bağlıdır. Doktorlar hala en çok kazananlar arasında. Stepstone Gelir Raporu 2021'e göre, bir doktorun ortalama maaşı yılda yaklaşık 89.539 Euro'dur ve bu da ayda 7.462 Euro'ya karşılık gelir. Kariyerinizin başlangıcında, başlangıç ​​maaşı önemli ölçüde daha düşüktür. Ancak diğer meslek gruplarına kıyasla işe başlayanlar, kazandıkları parayla hala ilk sıralarda yer alıyor.

Çeşitli faktörlerin hekimlerin maaşına etkisi

Gelirin ne kadar yüksek olduğu ve maaş merdiveninde ne kadar hızlı ilerlediğiniz çeşitli faktörlere bağlıdır. Bölgesel farklılıklar hala mevcuttur. En az onun kadar önemli olan bir kriter de çalışma alanıdır. Serbest muayenehanede doktor olarak serbest meslek sahibi olma veya bir çalışan olarak çalışma kararı da maaş seviyesini etkiler.

Bir muayenehanede istihdama ek olarak, farklı maaş yapılarına sahip diğer işverenler de mümkündür:

  • Üniversite klinikleri

  • Belediye Hastaneleri

  • Kilise Hastaneleri

  • Tıbbi bakım merkezleri

  • Halk Sağlığı Hizmeti

ve diğer tüm profesyonel alanlarda olduğu gibi, günün sonunda iyi bir itibar ve profesyonel deneyim karşılığını verir.

Hastane doktorları ne kadar kazanıyor?

Nitelikler ve mesleki deneyim, özellikle iş ilişkilerinde maaş bordrosunda etkilidir. Bu ortalama yıllık maaş

  • bir yardımcı doktor 65.490 Euro,

  • bir uzman 97.214 Euro ve

  • kıdemli bir doktor 114.589 Euro.

Maaşın ortalamanın üstünde veya altında olması da işveren seçimine bağlıdır. Doktorların maaşı, doktorlar için toplu sözleşmelere dayanmaktadır:

  • Özel klinik grupları genellikle kendi toplu sözleşmelerini (TV) kullanır.

  • Belediye hastanelerinde ücretlendirme TV-Ärzte/VKA'ya (Belediye İşveren Sendikaları Birliği) dayanmaktadır.

  • Üniversite kliniklerindeki maaşlar TV-Ärzte TdL'ye (federal eyaletlerin tarife topluluğu) dayanmaktadır.

Bir belediye hastanesinde yardımcı doktorun başlangıç ​​maaşı şu anda aylık 4.694,75 Euro'dur Üniversite hastanesindeki meslektaş 1 Ekim 2021'den itibaren biraz daha fazla alır: 4.938,79 Euro.

Stelle (Konum)

Durchschnittliches Jahresgehalt (Brutto) – (Ortalama Yıllık Gelir- Brüt)

Chefarzt (Başhekim)

115.000 – 450.000 Euro

(Leitender) Oberarzt (Kıdemli Hekim)

98 000 – 130.000 Euro

Facharzt (Uzman Hekim)

78.000 – 98.000 Euro

Assistenzarzt (Asistan Hekim)

56.000 – 76.000 Euro

Kaynak: Marburger Bund

Karar verme süreci:

Karar vermenin ilk adımı, tutarlı olmak ve hedefinize gerçekten bağlı kalmakdır. Sürecin 2-3 ayda tamamlanarak bitmeyeceğini bilmelisiniz ve özellikle lisan seviyenizi yükseltmek için gerekli çabayı göstermeye istekli olmalısınız. Süreç tamamen kişiye özel yürütüldüğü için 4 aydan başlayarak 18 aya kadar sürebilmektedir. Oturum ve çalışma izni alındıktan sonra Almanya’da yaşamağa başlamakla birlikte ayrıca denklik ve uzmanlık sınavları için geçecek süreyi de eklemelisiniz.

Bu işe başlarken mutlaka belli bir maddi birikiminizin olması gerekiyor. Kurs, danışman ücreti,çeviriler, apostil işlemleri, başvurular,uçak biletleri,vize ,otel …vb. kısaca attığınız her adımda paraya ihtiyacınız olacak.

1. Dil Öğrenme

B2 ya da C1 seviyesinde Telc ya da Goethe ‘nin sınav skorları

2.Evrak Hazırlama

Profesyonel CV hazırlığı , başvurular için motivasyon mektupları hazırlığı , evrak çevirileri , diploma apostili , diğer evrakların apostilleri , transkript alma ….vb.

Türkiye’den alacağınız diplomalar Avrupa ülkelerinde direkt olarak tanınmazlar.

3. Danışmanlık alarak Başvuru

Almanya’da çalışmaya başlayabilmeniz için bu noktaya kadar gerekli olan kapsamlı hazırlık, büyük ölçüde FG International tarafından sağlanmaktadır.

Yukarıda belirtilen evrakları hazırlayarak teslim edildikten sonra verilecek hizmetlerin Kapsamı

  • Almanya'da gerekli başvuru sürecinin tamamını devralmak

  • Almanya'da bir doktor olarak bir iş ataması için mesleki yeterliliğin tanınmasını görevlendirme

  • Vize almaya katılım (ön koşul olarak B2 Almanca bilgisi)

  • Çalışma izninin devreye alınması (ön koşul olarak C1 Almanca bilgisi)

  • Oturma izni başvurusu

  • Almanya'daki faaliyetin arabuluculuğu

  • Almanya’da yaşamın getireceği sorularda danışmanlık; Oryantasyon, Konut bulma, vb.

Zusage : İş Taahhütü. İşe başlayabilmeniz için çalışma izni (BE) gerektiğinden başlayacağınız hastane de bu çalışma iznini alabilmesi için bir yazı alınıyor.

BE - Berufserlaubnis: Çalışma İzni. Denkliğinizi alana kadar size çalışma olanağı verir. Bu belge ile 1 yıllık geçici meslek izni elde ediyorsunuz. Bu süre dolmadan Approbation ( denklik ) işlemlerinizi halletmeniz gerekiyor.

Approbation :

  • Kenntnisprüfung : Risk almak istemeyenler için en uygun yoldur. Bir sınavdır ve denkliği almanın en garanti yoludur. Eğer uzmanlığınız yoksa , Türkiye’de aldığınız dersler Almanya’da eksik çıktığı için bu sınava yönlendiriliyorsunuz. Üniversite ve uzmanlığınıza ait belgeleri de bir araya getirmeniz ve çevirisini yaptırmanız gerekiyor.

  • Gutachten : Bu süreç ortalama 3 ay sürüyor. Üniversite ve uzmanlığınıza ait belgeleri bir araya getirmeniz ve çevirisini yaptırmanız gerekiyor. Çeviri ücretleri de pahalıya mal olabiliyor. Sonuç olumsuz da olsa bu parayı ödemiş oluyorsunuz. Çünkü bir bilirkişi olarak görev yapan bir Kurul sizin Türkiye’deki eğitiminizi inceledikten sonra eğer Türkiye’de ki eğitimle Almanya’daki eğitimi eşit bulduğu takdirde o zaman hemen denkliğinizi sınava girmeden alabiliyorsunuz.

FSP Medizin C1 : B2- C1 sınav belgesini aldıktan sonra gireceğiniz Almanca Tıp Dil Sınavıdır. Bir hastayla Almanca konuşabilme ve durum değerlendirmesi yapabilme yeteneğiniz ölçülmektedir.

Uzmanlık ve Hospitation : Siz Almanya’da işe başladığınız zaman henüz doktorluğunuzu bile kabul ettirmemiş olacağınızdan dolayı maalesef uzman olarak işe başlayamıyorsunuz. Önce asistan olarak işe başlıyorsunuz. Asistan olarak hasta faaliyeti olmayan doktorsunuz. Bu, genellikle kendi başınıza herhangi bir tıbbi faaliyet gerçekleştirmenize izin verilmediği, yalnızca doktorlara eşlik edip onları izlediğiniz anlamına gelir.

Staj genellikle hastanede normal bir iş günü gibi sabah başlar. Hastaların gece vardiyasından teslim edildiği ve hastaların ve günün diğer görevlerinin tartışıldığı sabah diğer doktorlarla toplantıya katılıyorsunuz. Daha sonra doktorlardan biriyle koğuşta hasta vizitesine çıkıyorsunuz ve ona diğer görevlerinde eşlik ediyorsunuz. Hastalarla konuşmanıza izin verilir, ancak orada yalnızca asistan olarak çalıştığınızı her zaman açıkça belirtmelisiniz. Tıbbi faaliyetleri yalnızca kesin rehberlik altında ve deneyimli bir doktor huzurunda gerçekleştirebilirsiniz.

Yani Türkiye’de uzmansanız sınavsız denklik almanız daha kolay ama başlangıçta asistan olarak çalışmayı göze almanız gerekiyor. Pratisyen hekimlerin sınavsız denklik alması çok zordur. Ayrıca Almanya’da Tıpta uzmanlık eğitimi almak isteyenler için de herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır

Sonuç olarak

Sürecin başından itibaren ele alınırsa genel olarak karşınıza büyük ve aşılamayacak hiçbir zorluk çıkmamakta, ancak yine de her yerde olduğu gibi yeni bir düzen kurmak, yeni bir hayata başlamak veya ülke değiştirmenin de kendi içinde belli başlı zorlu süreçlerinin olduğunu ve bunların bir miktarda olsa stresli olabileceğini belirtmek gerekir. Her güzel şeyin olduğu gibi bu sürecin de bir bedeli olsa da sonucun herkesi mutlu ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısa sürede her şeyin yoluna girmesi ile birlikte Almanya’nın ne kadar doğru bir tercih olduğunu sizlerde yaşayarak tecrübe edeceksiniz. Başvuru, İş bulma, denklik işlemlerinin tamamlanması, dil eğitimi ve diğer tüm resmi işlemler hakkında kurumumuz ile iletişime geçebilirsiniz


woman standing under tree
woman standing under tree